Sociale verzekering thuiswerkende grensarbeider. Coronabeleid en ontwikkelingen daarna.

Door de corona maatregelen waren veel grensarbeiders deels of helemaal thuis gaan werken in hun woonland.  Nadat de werknemers thuiswerkmogelijkheden geproefd hebben, zijn vele van hen (deels) thuis blijven werken. Voor werknemers die in hun woonland werken zijn ook geen gevolgen op sociale verzekering, maar indien de werknemer in andere land woont dan werkt kan dit zeker gevolgen hebben.

Wat was de regel vóór corona?

De regel vóór de corona in de EU-/EER  was dat de grensarbeiders die in twee landen werken, waarvan 25 % of meer in hun woonland, in woonland verzekerd zijn.

Tot en met 30 juni 2023 kon de grensarbeider thuiswerken zonder allerlei gevolgen voor zijn sociale verzekering. Dit was een afspraak tussen alle lidstaten van de EU, door een coronabeleid. Als werkgever kon je vanuit gaan dat uw thuiswerkende grensarbeiders in hetzelfde land sociaal verzekerd was als vóór corona.

Veranderingen vanaf 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 is een Kaderovereenkomst inzake grensoverschrijdend telewerk (werk op afstand, waarbij de verbinding met het systeem van de werkgever of onderneming gemaakt wordt) in werking getreden.

Kaderovereenkomst bevat de afspraken waardoor een uitzondering op de normale Europese aanwijsregels (regels vóór corona) mogelijk is. Op basis van deze overeenkomst kan de socialezekerheidswetgeving van het werkland van toepassing blijven wanneer de werknemer minder dan 50% van zijn arbeidsduur thuis in het woonland werkt. De kaderovereenkomst moet door de woonland en werkland ondertekend worden.

Om van deze afspraken gebruik te kunnen maken, moet in het werkland een A1 verklaring op basis van artikel 16-overeenkomst aangevraagd worden. In Nederland wordt A1-verklaring door SVB (Sociale Verzekeringsbank) afgegeven.

Vanaf 1 juli 2023 kunnen dus grensarbeiders bij de SVB-verzoek indienen om de uitzonderingen volgens de kaderovereenkomst te vragen. Let op! Er zijn ook voorwaarden aan verbonden.

Belangrijkste voorwaarden:

  • Je bent een werknemer,
  • Je woont in het buitenland,
  • Je werkt alleen voor een in Nederland gevestigde werkgever,
  • Je werkt tussen 25% en 50% van je totale werktijd in je woonland.

Hoe vraag je een uitzondering aan

Voldoet je als werknemer aan alle voorwaarden, dan kan je vanaf 5 juli 2023 de Kaderovereenkomst aan te vragen op de website van SVB.  In de periode tussen 1 juli 2023 en 1 juli 2024 kon de aanvraag tot maximaal 1 jaar teruggedaan worden. Na 1 juli 2024 kan je de aanvraag tot maximaal 3 maanden terug doen. Voorwaarde is wel dat je in deze periode in Nederland premies voor de sociale zekerheid betaalt.

Wil je een uitzondering op de Europese aanwijsregel aanvragen? Ga dan naar de website van SVB Telewerken | Internationale detachering | SVB en beantwoord een aantal vragen. Indien je aal alle voorwaarden voldoet, kom je dan vanzelf in het aanvraagformulier. Na invullen van de aanvraag kan je het formulier printen, ondertekenen en naar SVB opsturen.

Uitzondering geldt alleen voor de sociale zekerheid en niet voor de belastingheffing. Het thuiswerken kan dus wel gevolgen hebben voor de belastingen.

Heb je hulp nodig bij aanvraag van de Kaderovereenkomst? Neem dan contact met ons op.

Bel ons +31 (0) 541 700200

Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar van 09:00 uur tot 17:00 uur.

Bel mij terug

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

belverzoek aanvragen